Een groep vrouwelijke strijders in de klassieke oudheid, een verbrande heks in 1607, een trans man in het Interbellum en een vrouw die slachtoffer wordt van een internetcrimineel. Deze historische figuren deelden geen tijd, geen genen, maar wel iets anders: ze hoorden er niet bij. Ze vielen uit hun tijd.

XX is geschiedschrijving vermomd als concert, soms verzonnen maar toch waarachtig. Met psychedelische synthpop van de band Spill Gold maken iona&rineke een nieuwe reis door de tijd, want de geschiedenis zoals we die nu kennen is storytelling by the fittest: opgeschreven door mensen met macht. iona&rineke proberen die macht met XX te doorbreken en maken hoofdpersonen van mensen die in de boeken slechts figuranten zijn.

“Alles in dit werk heeft bestaan of is gebeurd in de verleden tijd. Elke overeenkomst met fictieve plaatsen, verzonnen gebeurtenissen of personages berust op louter toeval. Wanneer er teleurstelling plaatsvindt vanwege dit werk, is dit niet de schuld van de makers, maar enkel van de geschiedenis zelf.”

Het jonge Utrechtse muziektheatergezelschap iona&rineke maakt fictief documentair theater. Met een combinatie van nieuwe muziek en tekst creëren de makers een wereld waarin realiteit en fantasie feilloos in elkaar overlopen. Iona Daniel en Rineke Roosenboom vormen als schrijvers, makers en spelers de artistieke kern en werken bij iedere voorstelling samen met andere muzikanten, regisseurs en vormgevers.

Eerder maakten iona&rineke bij Orkater Rumspringa (2016) in het kader van Orkater/De Nieuwkomers. Kill All Kids (2018) en XX (2020) worden in samenwerking met Orkater gemaakt binnen het Nieuwe Makers traject van Fonds Podiumkunsten, waarbij iona&rineke zich met begeleiding van Orkater ontwikkelen tot een zelfstandig gezelschap.

De voorstelling XX zou de zomer van 2020 te zien zijn op Oerol en het Over het IJ Festival. Corona gooide roet in het eten, maar de makers besloten toch aan de slag te gaan. Op de helft van hun repetities gaven ze een guerilla-versie van de voorstelling, zonder decor, maar vol gloednieuwe muziek en teksten.

data 9, 10 en 11 juli 2010, Amsterdamse Bostheater

Makers

publiciteitsbeeld Alice Saey met dank aan Daan Windhorst, Martine Manten, Villa Vledder, de Weijer Boxmeer, Standplaats Utrecht
mede mogelijk gemaakt door AFK, Lira, BNG, PBCF, Gemeente Utrecht, KF Hein Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Elise Mathilde Fonds, FPK