
“Ze spelen op een locatie waar het publiek uitzicht heeft op de plek waar het schip ooit verging. ‘Er is iets van enorme waarde gezonken,’ begint Leopold witte, ‘maar er is ook iets van enorme waarde komen boven drijven.’ Geert Lageveen vult hem als vanzelf aan: ‘De twee eeuwen aan verhalen die daardoor zijn ontstaan. ‘Oftewel: deze mannen hebben goud in handen. Ze kunnen dan ook niet wachten dat met iedereen te delen.’
"In Lutine vertellen Lageveen, Witte en gitarist Erik van der Horst het bloedstollende verhaal van de Lutine"
'}"Geert lageveen en Leopold Witte stuitten voor Orkater op de obsessieve zoektochten naar het goud bij het wrak van de Lutine. En dat goud hebben ze zelf in handen"
"Ze hadden er zelf een hard hoofd in, maar er rolde een prachtproductie uit, een onvervalste oeroltopper."
"Gitarist/acteur Van der Horst speelt en zingt er strakke popsongs bij, die de productie vervolmaken."
In oktober 1799, tijdens een zware herfststorm, verging De Lutine. Het schip was op weg van Londen naar Hamburg met een enorme hoeveelheid goud aan boord; een kapitaalinjectie van de Britten om de financiële markt in Europa te redden. In de ruim tweehonderd jaar die volgden hebben piraten, gelukzoekers en andere goudjagers talloze pogingen ondernomen het goud te delven. Met rampspoed en verwoeste levens als gevolg.
Geert Lageveen en Leopold Witte zijn in de ban geraakt van dit schip en van het goud dat nooit gevonden is. Geïnspireerd op het Boek Lutine van Martin Hendriksma maken zij met regisseur Michiel de Regt hun eerste Oerolvoorstelling. Op het strand, uitkijkend op het Stortemelk, de wild schuimende plek waar de Lutine verging, vertellen zij over de vele persoonlijke verhalen van het schip en haar bergers. Vaste Orkater componist en speler Erik van der Horst maakt de muziek, met industriële soundscapes en liederen vol weemoed en verlangen.
première 12 juni 2015 Oerol Terschelling
tournee 12 t/m 21 juni 2015
reprise 10 t/m 19 juni 2016