De afsluitdijk. Een knap staaltje waterwerken waar de hele wereld van opkeek. Het zorgde voor veiligheid, betere verbindingen en nieuw land. Maar met de bouw stierf een zee. Het Verdriet van de Zuiderzee staat stil bij de gevolgen voor de mensen, de vogels en de vissen en bij de transformatie van het landschap en het water zelf. 

“Muziektheater met een magistrale enscenering” - Volkskrant ★★★★

“Het verdriet van de Zuiderzee is een tegelijkertijd poëtische en grappige voorstelling…” - NRC ★★★★

LEES HIER MEER over dit ‘visuele en muzikale spektakel’

Palingvisser Minne Minnes ziet met lede ogen aan hoe zijn broer Inne meebouwt aan de dijk die het einde van hun vissersbestaan zal betekenen. Grietje Bosker springt van enthousiasme blootvoets en met haar rokken omhoog, als eerste de modderige dijk over, nog voor die goed en wel gedicht is. Een beginnende boer zet alles op het spel om een vruchtbaar bedrijf op te zetten op het veranderende land. Ondertussen botsen jonge palingen hopeloos tegen de dijk aan en voeren de overgebleven zeehonden een heroïsche strijd om te overleven in het brakke water.  

Aan de hand van verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden wordt de heimwee naar een verloren zee voelbaar gemaakt. Op de melancholische muziek van Sytze Pruiksma en Radek Fedyk bezingt een koor van vogels een universeel en urgent thema: De onomkeerbare impact van het ambitieuze wroeten, graven, slopen en bouwen van de mens. 

Het Verdriet van de Zuiderzee is een coproductie van Orkater en Schouwburg De Lawei en komt tot stand in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland. 

11 september: toegankelijk voor mensen met een visuele beperking

Op zondag 11 september bij de voorstelling van 16.00 uur verzorgt een blindentolk van Komt het Zien! live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding.

Heb je een visuele beperking en wil je graag deze bijzondere muziektheatervoorstelling bijwonen, reserveer dan bij De Lawei een toegangskaart (NORMAAL of IK WORD NIEUW LID VAN NATUURMONUMENTEN) en selecteer bij de regel ‘Met blindentolk‘ bij NORMAAL nogmaals 1 of meer personen.

 

Heeft u vragen, bestelt u liever telefonisch of komt u met een blindengeleidehond? Bel dan vanaf 9 augustus met de kassa van Schouwburg De Lawei tijdens kantooruren op nummer 0512 33 50 50 of stuur een e-mail naar info@lawei.nl. De openingstijden van de kassa zijn di. t/m vr. van 14.00 – 17.00 uur en op za. van 12.00 – 17.00 uur.