Vlindertje vlindertje. 
Leef in het hier en nu een overwinninkje. 
Sterf vandaag reïncarneer ooit vind ik je. 
Bind ik je vast op mijn rug en dan klimmen we

Een vader en een zoon.

Allebei hebben ze herinneringen. De mooie plaatjes staan op het netvlies, maar daarachter, dieper in het lijf, verder in de achterkamers van het geheugen liggen de weggedrukte beelden.

 

Borboletas gaat over een oorlog. Een oorlog die voor de vader een uitvlucht betekende, de mogelijkheid om de armoede en zijn eiland achter zich te laten, naar het Westen te varen, om ooit als een koning terug te keren. Voor de zoon is de oorlog iets dat hij denkt te herkennen in zijn vader, in zijn vurige temperament en stille afwezigheid. Hij herkent een echo van die oorlog ook in zichzelf, al stond hij nooit op dat slagveld.

 

Borboletas is een solo van de uit Kaapverdië afkomstige muzikant/acteur Gery Mendes, ontstaan vanuit gesprekken die Mendes voerde met zijn vader: Een muzikale dans kriskras door de tijd, langs de liefde, de misère van zijn jeugd, dienstplichtig vechten voor een regime dat zijn volk onderdrukt, naar de vraag: was mijn vader een held of een verrader?

Als verhalenverteller en multi-instrumentalist gebruikt Mendes de muziek die in zijn dna zit: zoals morna, funana, batuku, opzwepende West Afrikaanse feestmuziek en natuurlijk hiphop. Bij Orkater maakte hij met Orkatercollectief Sir Duke de voorstellingenThe Black out van ’77, Hatta & De Kom en Guilty until Proven en was hij verantwoordelijk voor de muziek vanWoiski vs. Woiski en De Gliphoeve waarin hij ook als speler en muzikant te zien was.

“In the end is het een voorstelling over de liefde, vaderschap, man-zijn, het zwarte gezin en het gezin in het algemeen. Er achter komen wat er echt toe doet in het leven. Het gaat om pure liefde tussen twee mannen die eigenlijk willen zeggen dat ze van elkaar houden, maar dat niet op die manier kunnen” - Gery Mendes

ORKATER X POETRY CIRCLE
In samenwerking met Poetry Circle organiseren we in een aantal steden een bijzonder voorprogramma. Bezoek een uur voorafgaand aan de voorstelling het theater, voor een bijzonder en intiem optreden van drie lokale spoken word talenten. Bezoek dit optreden in:

- 18 januari: De Nieuwe Vorst, Tilburg - 19.30u
- 24 januari: Het Nationale Theater, Den Haag - 19.15u
- 10 februari: Theater Zuidplein, Rotterdam (incl. viewing documentaire) - 19u
- 16 februari: Meervaart, Amsterdam (ook ism met PoetryLab van Meervaart Studio) - 19.30u
- 17 februari: Bijlmer Parktheater, Amsterdam - 19.40u
- 18 februari: Bijlmer Parktheater, Amsterdam - 19.40u

FAST FORWARD

In de aanloop naar Borboletas is Gery Mendes in 2020 geselecteerd voor het internationale Fast Forward traject van het Fonds Podiumkunsten. Orkater treedt op als samenwerkingspartner. In dit meerjarige traject werkt Mendes als artist in residence in onder andere Lissabon en op Kaapverdië. Op Kaapverdië dook Mendes in zijn eigen familiegeschiedenis, onderzocht hij traditionele muzikale genres en speelde hij samen met Kaapverdische artiesten.

oerol zomer ‘22
theaterfestival de Parade 27 juli t/m 1 aug (Utrecht) / 16 t/m 19 aug (Amsterdam)
theaterfestival Boulevard 4 t/m 9 augustus
theatertournee 11 januari t/m 18 februari

Makers

​concept, spel, tekst en muziek Gery Mendes conceptbegeleiding Benji Reid tekstadvies en eindregie Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW INC.) decorontwerp Zico Lopes kostuumontwerp Sandro Lima lichtontwerp Stefan Dijkman techniek theater Bas Standaard en Jaap Schledorn met dank aan Belle van Heerikhuizen

publiciteitsfoto Benji Reid muzikanten oerol Walther Muringen, Urvin Doornkamp, Hassan Ait Moumad, Ruben Cruz techniek oerol Mathieu Abbink, Steven Raapis Dingman techniek de parade Seb Jongejans, Mickey Gantz techniek boulevard Mathieu Abbink Mickey Gantz