ORKATER

Orkater

Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers.

Orkater komt voort uit Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een niet eerder vertoonde vorm van muziektheater bracht dat het publiek direct aansprak. Het is een gezelschap dat voorstellingen maakt in de vorm van theater, van muziek, maar vooral in de vorm van het grote gebied daartussen: muziektheater. De producties worden gespeeld in het hele land, in de grote zalen van de schouwburgen, in de vlakke vloertheaters en veelvuldig op de zomerfestivals. 

Het ensemble van Orkater is een collectief van makers zich dat mede dankzij het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers constant op organische wijze blijft vernieuwen en verjongen. De talentvolle makers van Sir Duke, waaronder Dionne Verwey, Gery Mendes en Nita Kersten sloten zich recent aan bij Orkater, en eerder Reinout Scholten van Aschat, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Mattias Van de Vijver en Jip van den Dool. Ook regisseur Belle van Heerikhuizen, dramaturg Floor Houwink ten Cate en scenograaf Ruben Wijnstok maken sinds dit jaar onderdeel uit van het ensemble. Samen met onder andere Erik van der Horst, Esther Duysker, Francesca Pichel, Geert Lageveen, Jochem van Laarhoven, Leopold Witte, Micha Hamel, Michiel Voet, Ruben Wijnstok en Titus Tiel Groenestege geven zij het collectief vorm; door gezamenlijk plannen vorm te geven en elkaar de ruimte te geven om talenten en kwaliteiten tot uiting te laten komen. Muziektheater is bij uitstek een kunstvorm waarbij makers elkaar de ruimte moeten geven en waarbij iedereen zich bewust toont van de kwaliteiten van een ander om tot iets moois te komen.

BELEIDSPLAN 2021 - 2024

Orkater schreef een aanvraag voor een plek als ontwikkelinstelling in de BIS. Dit beleidsplan is hier te downloaden:

Activiteitenplan Orkater 2021 - 2024

Binnenkort kunnen wij u op de hoogte brengen van alle plannen van Orkater in de nieuwe Kunstenplanperiode van 2021 t/m 2024.

Bekende producties van Orkater zijn onder anderen: Woiski vs. Woiski, Lost in the Greenhouse, De Blackout van '77ILIAS, Lost Tango, De Familie MansønRichard III, Bij het Kanaal naar Links, 237 Redenen voor Seks, Een bebop verhaal, Amsterdammers, Een pure formaliteit en Lutine.

MEXICAANSE HOND

 

ORKATER/DE NIEUWKOMERS

 

SPELERS, MAKERS EN ANDEREN