ORKATER

Orkater

Orkater is een in Amsterdam gevestigd, landelijk opererend gezelschap dat oorspronkelijk en origineel theater maakt. Orkater is een gezelschap van makers dat staat voor het ontwikkelen, produceren en presenteren van nieuw geschreven, nieuw gecomponeerde en nieuw vormgegeven muziektheatrale mengvormen. Hoezeer de makers onderling ook verschillen, de producties dragen een herkenbare Orkatersignatuur door eigenheid in vorm, inhoud en een kwalitatief hoogwaardige uitvoering

Orkater komt voort uit theatercollectief Hauser Orkater dat tussen 1972 en 1980 een vorm van muziektheater bracht dat het toenmalige publiek direct aansprak. De expressieve en absurdistische mix van theater, mime en popmuziek was destijds volkomen nieuw en maakte snel school in Nederland. Orkater is een gezelschap van makers. Het zijn de individuele makers die in een wisselende mate van collectiviteit kunst maken, kunst in de vorm van theater, van muziek, maar vooral in de vorm van het grote gebied daartussen: muziektheater. De voorstellingen van Orkater worden gespeeld in de grote zalen van de schouwburgen, maar ook in de vlakke vloertheaters en veelvuldig op de zomerfestivals.

De producties worden afwisselend gemaakt door vaste makers en nieuwe makers. Vaste makers zijn Alex van Warmerdam, Geert Lageveen, Leopold Witte, Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Viktor Griffioen en Erik van der Horst en Lars Doberman (Reinout Scholten van Aschat, Jip van den Dool, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Mattias Van den Vijver). Onder de vlag Orkater/De Nieuwkomers maken nieuwe muziektheatermakers hun eigen producties. Het werk van Alex van Warmerdam wordt uitgebracht onder de naam Mexicaanse Hond.

Bekende producties van Orkater zijn onder anderen Richard III, Bij het Kanaal naar Links, Alice in Wonderland, Valse Wals/Bankstel/Zucht, Kamp Holland, 237 Redenen voor Seks, Vanaf nu heet je PjotrAlabama Chrome, Een bebop verhaal, Amsterdammers, Een pure formaliteit en Lutine.

MEXICAANSE HOND

 

ORKATER/DE NIEUWKOMERS

 

SPELERS, MAKERS EN ANDEREN