Wieke ten Cate wordt de nieuwe directeur van Orkater

4-6-2021

Per 1 september aanstaande wordt Wieke ten Cate de nieuwe directeur van muziektheatergezelschap Orkater. Zij volgt Marc van Warmerdam op die met pensioen gaat. In nauw contact met de aan Orkater verbonden makers zal zij invulling geven aan de artistieke koers en de lijnen uitzetten voor de toekomst.

Wieke ten Cate: “Wat Orkater voor mij bijzonder maakt is het lef om verschillende disciplines met elkaar echt de dialoog aan te laten gaan. Vooruitlopende kunst komt met experiment en dat zie je hier terug in de mix van de uiteenlopende kunstenaars. Ik kijk er zeer naar uit om mee te bouwen aan een toekomst waar scherpe, ontroerende en diverse verhalen worden getoond, stevig geankerd in het nu”

De Raad van Toezicht van Orkater kiest met Ten Cate voor ‘een maatschappelijk betrokken leider die oorspronkelijk denkt en haar talent ten dienste stelt van Orkater als geheel’. “We zijn verheugd een directeur te kunnen benoemen met een krachtige eigentijdse visie op de ontwikkeling van muziektheater, en kijken uit naar de samenwerking.”

Wieke ten Cate (1986) was van 2013 tot 2020 verbonden aan het Amsterdamse theatergezelschap de Toneelmakerij, waar ze de educatieafdeling vormgaf, voorstellingen regisseerde en deel uitmaakte van de artistieke kern. Ook ontwikkelde ze inhoudelijke programma’s en voorstellingen bij (inter)nationale festivals, theatergezelschappen en musea als Oerol, Holland Festival, BonteHond, National Theatre of Wales, Down the Rabbit Hole en mister Motley. In haar werk zoekt zij naar discussie en verbinding. Vanuit grondige research en in samenwerking met makers uit verschillende disciplines gaf zij vorm aan nieuw en actueel repertoire. Een leven lang seks (een Bellevue Lunchtheater-productie) en Age of Rage (een internationale samenwerking van De Toneelmakerij) zijn recente regies van Ten Cate.

{/exp:ce_cache:it}