Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar nieuw geschreven en gecomponeerde verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

We zijn een landelijk opererend Amsterdams gezelschap. De producties worden gespeeld in het hele land en soms daarbuiten, in kleine en grote theaters en veelvuldig op de zomerfestivals. Een greep uit voorstellingen uit het recente verleden zijn: De GliphoeveDe plantage van onze voorouders, Het nut van Edo Dompelmans, De meester en Margarita en En ze maakte een kind.

Orkater wil toonaangevend zijn vanuit een divers en inclusief huis dat uit zijn voegen barst van energie en creativiteit. Geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers maken hier theater waarbij muziek in het DNA zit. Zij spiegelen en bevragen de tijd waarin wij leven, ieder op eigen wijze. Het gezelschap stemt hun werk af, zet het tegenover elkaar of verbindt het. De voorstellingen zijn uiteenlopend, maar altijd met een sterke Orkatersignatuur: door de hoogwaardige kwaliteit van de live-muziek die bijdraagt aan het hier-en-nu-gevoel en waardoor de voorstellingen een grote emotionaliteit hebben.

Ons makerscollectief blijf op organische wijze vernieuwen en verjongen, mede dankzij het succesvolle talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers. Voor meer over Orkater/De Nieuwkomers, klik hier.

De voorstellingen worden gemaakt door o.a. (in alfabetische volgorde): Anne-Fay Kops, Esther Duysker, Geert Lageveen, Jasper Stoop & Simme Wouters, Jelle en Jessica, KONVOOI, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Mattias Van de Vijver, Sarah Sluimer, Shady El-Hamus, UMA

De Nieuwkomers van dit moment zijn Jasper Stoop & Simme Wouters, Jelle en Jessica, UMA en Patrick Ribeiro.

Beloningsstructuur en Raad van Toezicht
Stichting Orkater kent een Raad van Toezicht-structuur. De directeur-bestuurders en het personeel worden uitbetaald conform de CAO Toneel en Dans. De leden van de Raad van Toezicht verrichten hun werkzaamheden onbezoldigd.
Het bestuur wordt gevormd door directeur-bestuurders Wieke ten Cate en Laura van der Ploeg.
De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende personen:

  • Mirjam Otten (voorzitter)
  • Tessel Schouten
  • Eva Middelhoff
  • Frank Thuis
  • Sarah Sylbing
  • Hagar Heijmans

Statutaire naam: Stichting Orkater

RSIN of fiscaal nummer: 006647996

Orkater hanteert de Cao Toneel en Dans (ook voor freelancers) en we onderschrijven de Code Governance Cultuur, de Fair Practice Code en de Code Diversiteit & Inclusie.

Bestanden

Ten behoeve van de ANBI status publiceert Stichting Orkater haar gegevens, deze kun je hiernaast downloaden.