DE PLANTAGE VAN ONZE VOOROUDERS – 14+

muziektheater naar de VPRO podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva

Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter kruipen in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva -en hun familieleden- om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. Ze vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken. De live muziek maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

EDUCATIE: DE BITTERZOETE DIALOOG

“Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.” - Manoushka Zeegelaar Breeveld

Orkater biedt een lesbrief waarmee een docent zelf het bezoek aan de voorstelling kan voorbereiden. Aan de hand van kaarten en muziek wordt de klas op onderzoek gestuurd door de complexe koloniale geschiedenis van Nederland. Ze luisteren naar kawina-muziek en navigeren door de routes van de Nederlandse slavenhandel.

WORKSHOP PODCASTMAKEN

De voorstelling De plantage van onze voorouders is gebaseerd op de prijswinnende podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva, twee vrouwen die gezamenlijk op zoek gaan naar hun familiegeschiedenissen. In deze podcast-workshop duik je in je eigen familiegeschiedenis: wat merk jij nog van de manier waarop je opa en oma zijn opgegroeid? Welke route heeft je familie afgelegd om terecht te komen waar jij nu bent? Met kleine tips en tricks van professionals, werk je met de klas in anderhalf uur toe naar een teaser voor je eigen podcast!

Upload de teaser bij Orkater en een vakkundige jury kiest uit alle aanmeldingen een favoriet. De winnaar wordt door een podcastkenner op weg geholpen om deze podcast echt te gaan maken!

Duur workshop: 90 minuten
Kosten workshop: €150,-

Keti Koti Tafel

In samenwerking met Stichting Keti Koti Tafel maken we ruimte voor aantal scholen die aandacht besteden aan het herdenkingsjaar, om een dialoogtafel in de klas te boeken. Inclusief kleine hapjes, muziek, passende rituelen en een gespreksleider vanuit de stichting. Neem hiervoor op tijd contact met ons op, want de plekken hiervoor zijn beperkt.

Voorstellingen

Bij vragen/opmerkingen:

Tim van der Voort
Educatie

Neem contact met ons op
educatie@orkater.nl